Fondsenwerving in de culturele sector
Persoonlijk en relevant
Voor een culturele instelling kan het genereren van duurzame inkomsten een uitdaging zijn. Fondsenwerving kan dan de oplossing bieden, maar ook dát is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar vind je (potentiële) donateurs? Hoe haak je deze aan en hoe zorg je ervoor dat ze structureel gaan bijdragen? Voor het aangaan van een langdurige relatie is relevante en persoonlijke communicatie van groot belang.
De tijd dat éénzijdig zenden met bijvoorbeeld een algemene nieuwsbrief of een brief met acceptgirokaart leidt tot trouwe en betrokken donateurs, ligt achter ons. Iedere donateur zit in een eigen fase van de donateur levenscyclus en heeft een eigen set aan interesses, motieven en gedragingen. Het is essentieel om daar op in te spelen en hier de communicatie met donateurs continu op af te stemmen.
Van je vrienden moet je het hebben
Donateurs van culturele instellingen worden vaak ‘vrienden van’ genoemd. Eigenlijk zegt dit al genoeg over de manier van communiceren. Hoe communiceer je met je vrienden? Persoonlijk (lees hier de blog ‘Persoonlijke benadering essentieel voor fondsenwervers´). Een mooi voorbeeld van een succesvolle aanpak komt van Rijksmuseum Twenthe, waar sinds twee jaar de nadruk ligt op het versterken van relaties met de achterban, zoals de vrienden en weldoeners communities.
Het museum liep er tegenaan dat het voor persoonlijke communicatie te weinig van deze groep wist. Dat is een probleem waar meerdere musea tegenaan lopen; bezoekers kopen vaak aan de kassa een kaartje en laten daarbij geen gegevens achter. Of zij hebben een museumjaarkaart en dan krijg je alleen geanonimiseerde data, waardoor direct contact niet mogelijk is. Om toch inzicht te krijgen in het bezoek en de relatie te bestendigen, werkt het museum aan verschillende initiatieven om inzicht te krijgen in de bezoekers, zoals de familiejaarkaart en vriendenpas. Inmiddels vormt Rijksmuseum Twenthe een voorbeeld voor andere musea.
“Relevante communicatie is de basis voor betekenisvolle relaties met je achterban. Met het Smart Marketing Platform van Smart Connections zetten wij steeds meer stappen om de museumbezoeker beter te leren kennen.”
Onze specialisaties
- Particuliere fondsenwervingscampagnes
- Fondsenwervende cross-sell
- Vriendenstichtingen
- Zakelijke sponsorwerving
Hierbij kunnen wij zorgen voor leadgeneratie, lead nurturing, conversie en relatiemanagement.
Benieuwd naar concrete voorbeelden of heb je een vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag met je vraag!
Smart Marketing Platform als basis
Rijksmuseum Twenthe wilde relevante communicatie met ‘vrienden’. De basis voor het behalen van dit doel, vormde de ontwikkeling van een stevig fundament: het Smart Marketing Platform van Smart Connections. De Raedt: “Het platform zagen wij in de eerste plaats als een tool. Een soort grote Rolodex waaruit je simpel je mailings kunt versturen. Pas later zijn we verder gaan kijken naar de mogelijkheden. Deze voelden eindeloos en dan wil je alles.”
PLAN ONLINE EEN SMART TALK
Met een van de vier onderstaande experts:
Op zoek naar CRM-software voor fondsenwervers?Download hier ons handboek voor het selecteren van het beste CRM-systeem.